Edellyttääkö ympärivuotinen rantakunto jatkuvaa, armotonta itsekuria?

En pysty hallitsemaan makean syömistäni juuri ollenkaan. Mikäli taloudessani löytyy jotakin makeaa, syön sen. Ennemmin tai myöhemmin. Juhlissa syön pääsääntöisesti kaksi kertaa niin paljon kuin muut. Miksi olen silti ympärivuotisesti rantakunnossa?

Monet varmaankin uskovat vastauksen löytyvän joko suhteettoman nopeasta aineenvaihdunnasta tai järkyttävästä liikuntamäärästä. Olen toki luonteeltani tyyppiä, joka syödessään enemmän lisää intuitiivisesti liikuntamääräänsä. Se ei kuitenkaan kanna kovinkaan pitkälle, eikä lainkaan sovi kaikkiin tavoitteisiini treenin suhteen.

Avain ei ole järkkymättömässä itsekurissa, vaan vain riittävästä itsekurista tärkeimmässä paikassa – kaupassa.

Älä mene ikinä kauppaan nälkäisenä. Tai jos menet, harrasta kymmenen minuuttia itsekuria hyllyjen välissä, ja voit löysätä sitä heti ulos astuessasi. Jos kauppakassistasi löytyy sille päivälle vihanneksia pakastettuna tai raakana, ja vähäkalorisia, paljon massaa omaavia ruokia, olet saavuttanut tavoitteesi.

Dieettaaminen ei ole itsensä hallitsemista, vaan ympäristönsä hallitsemista. Täysin sama strategia pätee moniin muihinkin elämän osa-alueisiin: Jos työskentelet paikassa, jossa sinut on helppo keskeyttää milloin tahansa, et todennäköisesti saa kovinkaan paljoa aikaiseksi.

Jos onnistut järjestämään työympäristösi niin, ettei turhia keskeytyksiä tule, homma muuttuu täysin. Ympäristö on suurin yksittäinen ihmisen toimintaan vaikuttava asia. Jos ympäristösi auttaa sinua laihtumaan, et tarvitse paljoakaan itsekuria.

Asia on suhteellisen yksinkertainen ihmisille, jotka asuvat yksin. Esimerkiksi parisuhteessa elävän kohdalla ympäristön muuttaminen edellyttää usein puolison suostumusta sekä sitoutumista muutokseen.

Nykyään kotini on terveellisen syömisen pyhättö. Kun olen kotona, mieleni asennoituu automaattisesti käyttäytymään ympäristöönsä sopivilla tavoilla. Tällöin voin täysin stressaamatta syödä juhlissa niin paljon kuin huvittaa, ja muutenkin elää “miten sattuu”, koska minulla on yksi vakaa, tasapainottava ympäristö kotonani.

Ympäristön tuki yhdistettynä tavoitteiden saavuttamisen aikaansaamaan motivaatioon on suhteellisen tehokas ratkaisu rantakuntoon pääsemiseen.

Unohda totaalinen itsekuri. Keskitä se oikeisiin tilanteisiin.

Tänä iltana olen lähdössä viihteelle, ja se sopii täydellisesti dieettiini.

Aaro Helander
personal trainer