Me kaikki tiedämme, että Roope Ankan mielestä aika on rahaa. Hän ei ollut väärässä, sillä jos pidämme euroja maailman ainoana valuuttana, olemme unohtaneet dollarit, oravannahkat ja öljyn. Ja tunnit.

Aika on sikäli mielenkiintoinen valuutta, että sen jakamisessa on aina noudatettu perustulomallia. Me kaikki olemme joka ikinen päivä 24 tuntia rikkaampia, eikä kukaan saa enempää tai vähempää.

Koska tuntien jakoperiaate on kovin tasa-arvoisella pohjalla, ajan viisas sijoittaminen nousee poikkeuksellisen suureen rooliin. Ajan sijoittamisen huippuosaaminen vaatii toki pelisilmää, tietoa ja taitoa, mutta moni nostaisi sijoitustensa tuottoa ihan yksinkertaisesti välttämällä idioottimaisia sijoituksia.

Harvinaisen huono ratkaisu on laittaa kaikki munat matalatuottoiseen koriin. Esimerkki tällaisesta sijoituksesta on kaiken vapaa-ajan käyttäminen telkkarin katsomiseen ja CS:n pelaamiseen – ehkä poikkeuksena mainittakoon ammatikseen videopelejä pelaavat. Tällainen sijoitusstrategia johtaa kropan surkastumiseen ja kohonneisiin yhteiskunnallisiin terveydenhoitokustannuksiin, mikä tietysti maksetaan epäsuorasti palkoistamme. Liikkumattomuus maksaa Suomessa 1–2 miljardia euroa vuodessa.

Ei ole vaikeaa arvailla, miksi huonoja sijoituksia tehdään. Syy on lyhytkatseisuus. On helpompaa ostaa joka päivä karkki- ja sipsipussi kuin säästää rahat ja sijoittaa ne osakkeisiin, sillä herkuttelu tarjoaa välitöntä mielihyvää. Samalla tavalla Änärin hakkaaminen voi usein tuntua hetkessä elävän mielestä paljon mukavammalta kuin lähteä lenkille tai puntille. Ja yhden tunnin aikavälillä löhöily tai mässäily voi oikein hyvin tuottaa vähemmän kärsimystä kuin osakerahojen säästäminen tai urheilu.

Pitkällä aikavälillä urheilematta jättäminen kuitenkin aiheuttaa elämään enemmän kärsimystä kuin mitä säännöllinen urheilu olisi aiheuttanut. Meistä kuka tahansa voi kuolla huomenna, mutta ehkä meidän ei sittenkään kannata elää muodikkaasti kuin viimeistä päivää. Jos tekisimme niin, meidän kaikkien tili olisi sileä eikä kukaan opiskelisi. Tarvitseeko luetteloa edes jatkaa?

Huonoja sijoituksia ei siis kannata tehdä, ja ajan sijoittamiselta emme voi välttyä. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.

PS. Aina lopuksi on hyvä käydä läpi yleisimmät mahdolliset tavat ymmärtää teksti väärin. En sanonut, ettei telkkaria saisi katsoa. Änärin tai CS:n pelaamistakaan en vastusta. Enkä väittänyt, että kaikki vapaa-aika kannattaisi sijoittaa kuntoiluun. Pointtini oli se, että kaikkea aikaansa ei kannata sijoittaa puhtaasti tunteella, vaan myös järjellä.

Tom Himanen
ICT-alan yrittäjä