“Mitäs jos vaikka lakkaisit olemasta idiootti ja menisit vaikka juttelemaan sille?”

“Helppohan sun on sanoo ku oot tollanen…”

Totta. Olen itsevarma. Hyvä itsetunto liitetään usein kauniisiin kasvoihin ja hyvään kroppaan, vaikka sillä on suhteellisen vähän tekemistä ulkonäön kanssa. Kun on vakuuttunut omasta itsestään, on itsevarmuus hyvän itsetunnon luonnollinen seuraus.

Itsetunto liittyy vahvasti siihen, kuinka paljon annat ulkopuolisten tekijöiden säädellä ajatusmaailmaasi; toisin sanoen siihen, kuinka reaktiivinen tai proaktiivinen olet.

Täysin reaktiivinen ihminen on riippuvainen muilta ihmisiltä kumpuavista impulsseista. Tällainen henkilö näkee itsensä usein tilanteen uhrina. Hän saattaa ajatella, että “olen lihava koska aineenvaihduntani on hidas”, tai “en saa töitä koska talous on niin huonossa jamassa”.

Absoluuttisesti reaktiivinen henkilö hyötyy valtavasti rantakunnosta. Kehuttaessa kauniiksi tai komeaksi, tällainen henkilö todella mieltää itsensä sellaiseksi. Vastaavasti lausahdukset kyseisen henkilö tyhmyydestä, rumuudesta tai itsekkyydestä ovat itseään toteuttavia ennustuksia. Ulkoisten kehujen saaminen voi olla yksi motivaattori aloittaa fyysinen harjoittelu. Itsessään se on kuitenkin harvoin kestävä kehityksen ajuri.

Matka rapakunnosta rantakuntoon vaatii kuitenkin usein ajatusmaailman muutosta. Ihmisen tulee oikeasti kokea hallitsevansa omaa maailmaansa – se on proaktiivisuutta. Ulkoiset muutokset itsessään ovat suhteellisen arvottomia, mutta fyysinen harjoittelu on oiva työkalu, jolla moni ihminen voi päästä lähemmäs itseään ja harjoittaa proaktiivisuutta elämässään.

Itsensä kehittäminen vaatii jatkuvaa ponnistelua ja yhä useampien elämalueiden haltuunottoa. Proaktiiviset yksilöt päättävät itse mitä ovat ja luovat oman elinympäristönsä. Yksinkertainen päätös oman itsensä riittävyydestä luo pohjan kivenkovan itsevarmuuden saavuttamiseen. Rantakunto on täten proaktiiviselle ihmisille pikemminkin oman persoonansa sivutuote kuin itse tavoite, joka määräisi heidän näkemystä itsestään.

Olen itsevarma lähes kaikissa tilanteissa, koska olemalla vuosien ajan syvästi kosketuksissa itseeni liikkuvana, itseään ja ympäristöään muokkaavana olentona koen olevani kotonani siellä, missä itse olen.

Aaro Helander & Sampo Järvinen